dilluns, 7 d’octubre del 2013

T2014001 - Taller intensiu de dites i refranys a Barcelona (18-19 de gener de 2014)

Taller Intensiu de Dites i Refranys

18 i 19 de gener del 2014



Sabies que brams d’ase no arriben al cel és una expressió que prové d’una festa popular de l’edat mitjana? O que aquí hi ha marro no té res a veure amb el cafè ni amb el joc de cartes?
Si t’agrada jugar amb la llengua i aprendre’n cada dia més, no fugis d’estudi, posa fil a l’agulla i vine al taller intensiu sobre dites i refranys catalans, un curs teòricopràctic amb molts recursos multimèdia i accessibles a través d’internet (diuen que a Internet hi és tot: només cal saber trobar-ho).
T’ho explicarem amb tots els ets i uts. Ja ho veuràs, serà bufar i fer ampolles!

Programa bàsic del curs:
  1. Paremiologia.
    1. Parèmies. Delimitació semàntica. Delimitació funcional.
    2. Origen. Primeres peces (tradició llatina i grega). La llum dels ulls és l’alegria de l’ànima. Llengües romàniques
    3. Referents clàssics (Bíblia, aforismes grecs, tradició llatina). Primers reculls (per segles). Primers diccionaris i reculls.
  2. Autors. Joan Amades, Sebastià Farnés, Mn. Antoni Alcover, Manuel Sanchis Guarner, Cels Gomis, Valeri Serra i Boldú. Altres autors.
  3. Recursos. Tipus de recopilacions (alfabètiques, locals, temàtiques i comparatives)
    1. Refranys preferits (reculls dels refranys millors de cada obra buidada).
    2. Antiparèmies o refranys contradictoris.
    3. Parèmies lexicalitzades.
    4. Parèmies encadenades.
    5. Actualització de dites: refranys estrafets.
    6. Eufemismes: no dir les coses pel seu nom.
    7. Locucions onomatopeiques.
    8. Refranys empeltats – Ditxos contrariats.
    9. Interferències i origen de les dites.
  4. Internet
    1. Cerques i eines. Avantatges. Blogs. Eines d’indexació. Multicercadors temàtics especialitzats
    2. Principals iniciatives a la xarxa.
    3. La ràdio. Espais radiofònics sobre paremiologia i ludolingüística (Les 1001 dites, La paraula del dia…).
    4. Els refranys i les dites a les xarxes socials (Twitter, Facebook…)
  5. Dites.cat – Refranys.com
    1. Catalogació, buidatge i classificació de parèmies. Sistemàtica i funcionalitats. Estructura BBDD i treball des de Google Docs en Excel.
    2. Paremiosfera
    3. Top ten de refranys catalans. Enquestes i estadístiques per Internet
    4. Enciclopèdia paremiològica del cos humà – Verkami.
    5. Llicències i futur. El llibre digital
    6. Paremiologia tòpica. Innovació: aplicació de Google Maps
El taller és eminentment pràctic, amb molta exemplificació, exercicis i exemples trets de llibres, la xarxa i el meu material arreplegat al llarg de 15 anys.

Víctor Pàmies i Riudor
vpamies@gmail.com
http://vpamies.dites.cat

Dades bàsiques del taller 4a edició

Dates: Dissabte i diumenge (18 i 19 de gener del 2014)
Horari: de 9.30 h a 14.00 h (9 hores en total)
Lloc: Aula d’Arquitectura del Éxito (C/ del Carme, 38, 3r. 2a. Barcelona)
Preu: 50 euros
Grup reduït (entre 10-20 persones)
Cal matriculació prèvia emplenant el Formulari d’inscripció
Quan l’hagis emplenat, rebràs un correu de confirmació i la indicació per fer la paga i senyal (20 €).

víctor-pamiesImpartit per Víctor Pàmies i Riudor

Víctor Pàmies i Riudor (Barcelona, 1963) és llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona (1996) i té el Màster Online en Terminologia per l’Institut Universitari de Lingüística Aplicada (IULA) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona (2008).

Des del 2002 ha publicat a Internet els seus estudis sobre paremiologia catalana, oferint diverses eines i continguts, com ara un Refranyer català-castellà, un Recull de dites i frases fetes català-castellà, un Diccionari de citacions, un Refranyer temàtic o una Biblioteca especialitzada, entre d’altres. Són una quinzena de blogs especialitzats, en l’actualitat.

El 2011 acaba de publicar el seu primer llibre en paper, Amb cara i ulls. Diccionari de dites i refranys sobre l’ull, a través de Verkami, una plataforma de micromecenatge. Així, gràcies a l’aportació de 200 mecenes, esdevé el primer llibre català finançat a través del crowdfunding. És un recull de més de 700 dites i refranys sobre l’ull, amb equivalències en castellà i altres informacions d’interès fraseològic.

Al 2012 edita En cap cap cap. Diccionari de dites i refranys sobre el cap, el segon volum de l’«Enciclopèdia paremiològica del cos humà», també a través de Verkami i gràcies al micromecenatge de 184 mecenes. És un recull de més de 1.400 dites i refranys sobre el cap, amb equivalències en castellà i altres informacions d’interès fraseològic.

També el 2012 edita Dites.cat. Locucions, frases fetes i refranys del català, a Ed. Barcanova, dins la col·lecció «El català portàtil», un recull de 332 pàgines i més de 2.600 unitats lèxiques amb la definició, l’equivalent castellà, exemples d’ús i sinònims.

Al novembre de 2012 edita Els 100 refranys més populars, a quatre mans amb Jordi Palou, autor de Rodamots, a Cossetània Edicions (Valls), a partir de l’estudi del Top ten de refranys catalans.

Des de l’any 1995, a punt d’acabar els estudis de lingüista, emprèn una tasca de recopilació de refranys, ja sigui de fonts orals o escrites, i inicia la creació d’una biblioteca paremiològica de suport. Així, en l’actualitat, la base de dades de parèmies supera els 435.000 registres i la biblioteca té més de 600 exemplars especialitzats.

Durant l’any 2012 presenta dues noves iniciatives. D’una banda el Mapa de refranys geogràfics dels Països Catalans, on, a través d’un blog i la tecnologia de mapes de Google, geolocalitza les dites referides a pobles dels més de 1.860 municipis dels Països Catalans. I d’altra banda ha començat a oferir tallers sobre refranys de 8-10 hores per a públic no expert que programa i imparteix en aquells auditoris on s’hi interessen.